Logo Picamoixons

Picamoixons

Alt Camp


Ets a: Portada > Agenda > Caminada de geganton...


Agenda

17/03/2012

Caminada de gegantons Picamoixons 2012

El dissabte dia 17 de març es durà a terme la I Caminada de Gegantons de Picamoixons. La tradició de fer aquesta caminada data de fa més de 100 anys, quan cada festa major portaven el gegantó Lladrefaves de Valls caminant fins a Picamoixons perquè ballés a la festa Major de Sant Josep.
L'acte tindrà amb l'horari següent:

- 8:30 Sortida amb autobús des de Picamoixons
- 9:00 Recollida dels gegantons a l'Ajuntament de Valls
- 11:00 Arribada a Picamoixons i esmorzar

La caminada transcorrerà tota per camins, té una distància aproximada de 5 Km i és de dificultat baixa


Història del Gegantó Lladrefaves de Valls

Les primeres referències escrites que tenim sobre els Gegants de Valls (Gegant de la Porra, Geganta i Gegantó) són de 1764 i s’atribueixen a l’escultor vallenc Lluís Bonifàs i Massó. D’aquest conjunt avui només en resta el Gegantó negre, conegut com a Lladrefaves. El Gegantó té gariebé 250 anys, essent una de les figures més antigues que segueix sortint al carrer. L’any 1951 es va fer la parella d’aquest, la Gegantona.

Són moltes les llegendes que giren al voltant d’aquesta singular figura, ja des del seu naixement. Així, conta la llegenda, recollida per Joan Amades, que els Gegants de Mataró en un dels seus viatges, trobant-se a prop de Valls, en un indret anomenat Picamoixons, la Geganta es va posar de part i va donar a llum a un gegantó. Com que no podien continuar el viatge amb un nadó, buscaren un poble proper que tingués gegants… Així, els Gegants de Valls li feren de didots fins avui en dia.

L’origen del nom del Lladrefaves el trobem en un acte que es feia, i és el que aquest any recuperem. Quan es celebrava el dia de la Festa Major de Sant Josep de Picamoixons, Valls hi enviava el Lladrefaves en representació de la ciutat. Tots els anys se n’encarregava un sol individu que feia el camí sota la figura. Després d’assistir a la professó, portat pel mateix individu, iniciava el viatge de retorn a Valls. En una d’aquestes anades i tornades, es conta que aquest individu va veure al costat de la carretera un camp de faves molt granades, i fent-li goig, deixà el Gegantó al mig del camí i es posà a collir-ne. No obstant, l’amo n’estava al cas i va trobar un gran farcell de tavelles sota les faldilles de la figura. El poble cregué que tal personatge havia sortit de Valls amb la sola intenció d’anar a robar faves i des de llavors amb el nom de Lladrefaves se’l coneix.

Una segona llegenda, similar a aquesta, ens conta que en la diada de Sant Josep, i arribant el Gegantó a Picamoixons, tot el poble esperava impacient les seves ballades… Però els portadors es negaren al·legant el cansament de la jornada. Les autoritats presents obligaren a dits individus a fer l’espectacle, amb la sorpresa de tots que entre volta i volta, començaren a caure tavelles de fava de les faixes dels Geganters. Anant cap a Picamoixons, els geganters s’havien entretingut a anar agafant faves dels camps.
Logotip Caminada

recorregut I Caminada de gegantons de Picamoixons


© Ajuntament de Picamoixons, Tots els drets reservats - Qui som? - Normes de privacitat

Amb el suport de: Diputació de Tarragona. Logo Consell Comarcal de l'Alt Camp. Logo Consorci Administració Oberta de Catalunya. Logo